Archief voor 2006

Wijsheid uit het oosten (in zeven delen)

Hoe vaak gebeurt het je nog: de postbode ploft een drie kilogram zwaar boek van twintig bij dertig centimeter op je bureau: Atlas of Creation, Volume 1, en verbazing is je enige emotie? Dit is een grap.

Eerst zien dan geloven?Dan toch een hele dure grap. Een auteur met de naam Harun Yahya schreef een onvoorstelbaar lijvig en glossy boek over de leugens van Darwin, het gebrek aan bewijs achter de evolutietheorie en de rest van het gebruikelijke protest, en stuurde dat de afgelopen weken naar redacties, biblitotheken en andere doelwitten.

Nou en, zou je zeggen, we kennen de missionarissen toch? Ze zitten overal: Rome, VS. Maar dat is het opvallende, Yahya komt uit Turkije. Er komen nog zes delen.

Link: http://www.harunyahya.com/

Geschreven door Marco van Kerkhoven op 11 December 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 5 reacties »

Enige gedachten op maandagochtend

Niet doemdenken helpt bij rugpijn´, las ik in de NRC van afgelopen donderdag. En ik dacht: waar heb ik dat eerder gelezen? Een korte speurtocht in de archieven leverde een bijna gelijkluidend berichtje op: ´Doemdenken houdt rugpijn in stand´. Dat was al op 1 juni verschenen in het Maastrichtse universiteitsblaadje Observant. Zelfde onderzoek, dat wel. Promovendus Rob Smeets had zijn conclusies afgelopen voorjaar al gepubliceerd in de vakpers, en daarmee had hij toen al de New York Times en de BBC gehaald, maar hij is pas afgelopen vrijdag gepromoveerd. Vandaar die herhaling van het bericht, ruim een half jaar na dato, in de NRC. Een promotie is nieuws, moet de wetenschapsredactie gedacht hebben. Of waren ze gewoon vergeten dat het doemdenken al veel eerder wereldnieuws was geweest? Datzelfde gevoel van ´déja lu´ kreeg ik bij het berichtje in de NRC-wetenschapsbijlage afgelopen zaterdag, met de kop: `Vrolijke mensen lopen niet zo snel een flinke verkoudheid op´. Ach, natuurlijk, het is weer herfst, dus weer tijd voor verkoudheidsnieuws. En hoe vaak hebben we gedurende de donkere dagen al niet mogen lezen dat optimisten minder last hebben van verkoudheid? Ik schat tientallen keren. En niet alleen een opgeruimd gemoed houdt het rhinovirus in bedwang (als we de onderzoekers mogen geloven, dat onderzoekje van zaterdag betrof geen objectieve meting maar de rapportage van klachten); een korte speurtocht op internet leert ons dat een beetje sporten de kans op verkoudheid ook doet verminderen, net als een goed ontbijt, regelmatige seks en regelmatig lachen uiteraard. Want lachen is gezond, ook dat wordt twee keer per jaar opnieuw bewezen. Stress is slecht, natuurlijk. Dankzij 9/11 (stress!) waren we in het najaar van 2001 extra heftig verkouden. Ook dat is wetenschappelijk aangetoond.

Lees verder »

Geschreven door Marcel Hulspas op 11 December 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 2 reacties »

Victoria Koblenko for president!

Ik zie me nog verbitterd staan vorig jaar, in de kamer van mijn afdelingshoofd Dominique de Vet: ‘Ik doe het niet meer. Zoek maar iemand anders voor die stomme quizzen.’ Dus dat deed Dominique. En nu heb ik spijt. Want wat was het een feest afgelopen zondag bij de opnames van de Juniorquiz!

Lees verder »

Geschreven door David Redeker op 1 December 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 4 reacties »

Kiezen of delen – de uitslag

Eén schrale troost voor Femke Halsema: had het land bestaan uit louter wetenschapsjournalisten en -voorlichters, dan was GroenLinks omhoog geschoten naar 61 kamerzetels.

Halsema had dan kunnen uitkiezen om met de SP (22 zetels) of met de PvdA (25 zetels) een kabinet te vormen. Het CDA was gedecimeerd tot 3 zetels, de VVD was teruggevallen naar 18, en Geert Wilders had de kamer niet gehaald. D66 zou tot zijn verbazing op 15 zetels zijn gekomen en de Partij van de Dieren had 6 zetels behaald.

femke&jan

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 24 November 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 2 reacties »

Kiezen of delen

Werkelijk vakbroeders en –zusters, ik ben heel benieuwd. Wat heeft u gestemd? Daarom heeft Frank Nuijens voor de aardigheid een kleine enquete voor ons opgezet op de homepage van de VWN site. Collega’s, doet u even mee?

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 22 November 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 4 reacties »

Kiest voor wetenschap!

Daar gaan we weer. ´Commissie walgt van computerspelletjes´ (NRC, 16 november). Een lid van de Europese Commissie, Franco Frattini, heeft een computergame gezien waarin (aldus de krant) een meisje lichamelijk en geestelijk geweld wordt aangedaan. Frattini spreekt van ´een obscene wreedheid´ en heeft nu alle Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie aangeschreven. Er moeten maatregel worden genomen, vindt hij. Daar gaan we weer, denk ik dan. Frattini, een aartsconservatieve politicus, door niemand gekozen, (hij fulmineerde eerder tegen euthanasiewetgeving en het homohuwelijk) stuit per ongeluk op iets dat hem niet bevalt, en staat gelijk bol van de morele verontwaardiging. Is dat spel werkelijk zo schokkend? De geruchten erover zijn vaak erger dan de spelletjes zelf. Zijn die spelletjes erg? Wordt je er gewelddadig van? Dat is nooit bewezen. Wat wel bewezen is, is dat vele duizenden mensen omkomen door wapens geproduceerd door de Europese wapenindustrie. Kan Frattini misschien daar eens naar kijken?
Politiek is emotie. Ordinaire wetenschappelijke uitspraken over door de politiek geadopteerde vraagstukken spelen een bedroevend kleine rol in de politiek. Stoere taal, daar gaat het om. Frattini´s stuiptrekking doet denken aan Balkenende die eerst een gelikte documentaire moet zien, en eerst handjes moet schudden met Al Gore, voordat-ie in de gaten heeft dat het misschien toch wel erg is met dat broeikaseffect en zo. Tientallen geleerden en instituten hebben al die jaren voor noppes rapporten geschreven, conferenties georganiseerd en in Den Haag gelobbyd. De MP deed er niks mee. Een filmpje, dat is wat hij nodig had. (En dan ben ik nog goedgelovig. Het was natuurlijk gewoon een flauwe verkiezingsstunt. Ik ben ervan overtuigd dat Balkenende´s bezorgdheid om het broeikaseffect net zo lang duurde als dat An Inconvenient Truth in de bioscoop draaide.)

Lees verder »

Geschreven door Marcel Hulspas op 16 November 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 3 reacties »

De ondergang van wikipedia

Wat is psycholoog Dolph Kohnstamm toch een sympathieke man! Al jaren emeritus, maar nog steeds actief ter verbreiding van zijn vakgebied. Zo draagt hij enthousiast bij aan wikipedia. Het was duur heel zuur voor hem om te vernemen dat een van de oprichters van Wiki, Larry Sanger, uit de club is gestapt en een nieuwe internetencyclopedie gaat starten. Citizendium. Een wiki uitsluitend geschreven door deskundigen, toegelaten na ballotage. Achtergrond voor deze kerkscheuring is uiteraard het feit dat de traditionele wiki allerlei non-deskundigen en querulanten (te) ruime gelegenheid biedt om het vakkundige liefdewerk van anderen te verdraaien of te verwoesten. De wiki-gemeenschap probeert van alles om dat probleem op te lossen. Maar Sanger stapt eruit en begint met een ´intellectuele´versie. Wat natuurlijk heel zuur is voor intellectuelen die zich de vingers blauw hebben getypt voor de oude wiki, zoals Kohnstamm. Nog even en de traditionele wiki staat bekend als de onbetrouwbare, ´proletarische´ oerversie van het veel betrouwbaardere Citizendium.

Lees verder »

Geschreven door Marcel Hulspas op 29 October 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 2 reacties »

Dijkgraaf, Fresco en de canon der exacten

Geachte leden,

Ik moest even wat kwijt

Afgelopen maandag was het Volkskrant-Kenniscafe gewijd aan de vraag of er, naast de ´algemene´ historische canon van Frits van Oostrom ook nog een beta-canon, of een canon voor de exacte wetenschappen, zou moeten komen. De aanwezigen (Sander Bais, Frans van Lunteren, Robbert Dijkgraaf, Hester Bijl) verschilden hierover slechts licht van mening. Heel nuttig, zo´n ´alternatieve´ canon, de natuurwetenschappen kwamen er bij Frits immers maar bekaaid van af. Met name de heren fysici, Bais en Dijkgraaf, waren warme voorstanders. Meer aandacht voor de natuurwetenschap, met name op de basisschool, was absoluut noodzakelijk om ons land voor domheid en economisch verval te behoeden. (Albanië werd als schrikbarend voorbeeld even genoemd.)

Lees verder »

Geschreven door Marcel Hulspas op 19 October 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 8 reacties »

Kouwe klomp

Laat het oud zeer zijn uit mijn boekenlijsttijd, of ordinaire jaloezie desnoods, maar er zijn weinig mensen die zo mijn irritatie oproepen als Harry Mulisch. Ieder jaar weer schep ik er dan ook een haast satanisch genoegen in als de Nobelprijs voor de literatuur weer eens blijkt te zijn voorbijgegaan aan deze arrogante, omhooggevallen literaire kwal. Ook dit jaar heb ik, kinderachtig!, hardop zitten lachen bij het NOS Journaal.

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 14 October 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 7 reacties »

Gekkenseizoen

Met woeste baarden, groene parka’s en zelfgebreide dassen stappen ze binnen. De een heeft een perpetuüm mobile uitgevonden, de volgende drukt me een pakket dichtbeschreven A4’tjes in handen en fluistert dat Einstein ongelijk had. Een ander begint over wormgaten en voegt daar in één adem aan toe dat we eens iets moeten doen met ‘de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar Atlantis’.

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 7 October 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 16 reacties »

Salpeter

Welkom op de weblog van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Op deze site geeft een aantal auteurs regelmatig hun commentaar op wetenschap en media.

Archief