Archief voor November 2006

Kiezen of delen – de uitslag

Eén schrale troost voor Femke Halsema: had het land bestaan uit louter wetenschapsjournalisten en -voorlichters, dan was GroenLinks omhoog geschoten naar 61 kamerzetels.

Halsema had dan kunnen uitkiezen om met de SP (22 zetels) of met de PvdA (25 zetels) een kabinet te vormen. Het CDA was gedecimeerd tot 3 zetels, de VVD was teruggevallen naar 18, en Geert Wilders had de kamer niet gehaald. D66 zou tot zijn verbazing op 15 zetels zijn gekomen en de Partij van de Dieren had 6 zetels behaald.

femke&jan

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 24 November 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 2 reacties »

Kiezen of delen

Werkelijk vakbroeders en –zusters, ik ben heel benieuwd. Wat heeft u gestemd? Daarom heeft Frank Nuijens voor de aardigheid een kleine enquete voor ons opgezet op de homepage van de VWN site. Collega’s, doet u even mee?

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 22 November 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 4 reacties »

Kiest voor wetenschap!

Daar gaan we weer. ´Commissie walgt van computerspelletjes´ (NRC, 16 november). Een lid van de Europese Commissie, Franco Frattini, heeft een computergame gezien waarin (aldus de krant) een meisje lichamelijk en geestelijk geweld wordt aangedaan. Frattini spreekt van ´een obscene wreedheid´ en heeft nu alle Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie aangeschreven. Er moeten maatregel worden genomen, vindt hij. Daar gaan we weer, denk ik dan. Frattini, een aartsconservatieve politicus, door niemand gekozen, (hij fulmineerde eerder tegen euthanasiewetgeving en het homohuwelijk) stuit per ongeluk op iets dat hem niet bevalt, en staat gelijk bol van de morele verontwaardiging. Is dat spel werkelijk zo schokkend? De geruchten erover zijn vaak erger dan de spelletjes zelf. Zijn die spelletjes erg? Wordt je er gewelddadig van? Dat is nooit bewezen. Wat wel bewezen is, is dat vele duizenden mensen omkomen door wapens geproduceerd door de Europese wapenindustrie. Kan Frattini misschien daar eens naar kijken?
Politiek is emotie. Ordinaire wetenschappelijke uitspraken over door de politiek geadopteerde vraagstukken spelen een bedroevend kleine rol in de politiek. Stoere taal, daar gaat het om. Frattini´s stuiptrekking doet denken aan Balkenende die eerst een gelikte documentaire moet zien, en eerst handjes moet schudden met Al Gore, voordat-ie in de gaten heeft dat het misschien toch wel erg is met dat broeikaseffect en zo. Tientallen geleerden en instituten hebben al die jaren voor noppes rapporten geschreven, conferenties georganiseerd en in Den Haag gelobbyd. De MP deed er niks mee. Een filmpje, dat is wat hij nodig had. (En dan ben ik nog goedgelovig. Het was natuurlijk gewoon een flauwe verkiezingsstunt. Ik ben ervan overtuigd dat Balkenende´s bezorgdheid om het broeikaseffect net zo lang duurde als dat An Inconvenient Truth in de bioscoop draaide.)

Lees verder »

Geschreven door Marcel Hulspas op 16 November 2006 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 3 reacties »

Salpeter

Welkom op de weblog van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Op deze site geeft een aantal auteurs regelmatig hun commentaar op wetenschap en media.

Archief