Archief voor April 2007

FAS

Je zag meteen dat het jongetje Bert niet helemaal goed was. Zijn gezicht was raar, hij keek afwezig en hij-praat-te-een-beet-je-zo. O ja, hij had zijn broertje proberen te verdrinken in bad. En als hij boos werd, dan begon hij soms met zijn hoofd tegen de deurklink te rammen. Mijn kinderen heb ik het nog nooit zien doen.

Bert had FAS, legde de EO-redactie van Netwerk vanavond uit. Foetaal Alcohol Syndroom. De aandoening waarbij het centraal zenuwstelsel en delen van het het brein beschadigd raken door het drankgebruik van moeder.

Het werd heftig. We kregen te horen dat FAS al kan ontstaan bij één glas alcohol! Dat misschien wel een op de honderd baby’s FAS heeft! Dat 50 procent van de zwangere vrouwen blijft drinken! “Tja, het is ook gewoon een christenhondunieonderwerp”, nuanceerde mijn vriendin, schouderophalend. Ik moet zeggen: de EO plus alcohol plus ongeboren vruchten, daar komt geheid rottigheid van.

Maar wát voor rottigheid. Een klassiek geval van medisch-journalistiek amateurisme.

Lees verder »

Geschreven door Maarten Keulemans op 19 April 2007 .
Opgeslagen in: Zonder categorie | 16 reacties »

Salpeter

Welkom op de weblog van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Op deze site geeft een aantal auteurs regelmatig hun commentaar op wetenschap en media.

Archief