Gekkenseizoen

Met woeste baarden, groene parka’s en zelfgebreide dassen stappen ze binnen. De een heeft een perpetuüm mobile uitgevonden, de volgende drukt me een pakket dichtbeschreven A4’tjes in handen en fluistert dat Einstein ongelijk had. Een ander begint over wormgaten en voegt daar in één adem aan toe dat we eens iets moeten doen met ‘de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar Atlantis’.

Op een wetenschapsredactie kom je nog eens iemand tegen. Vooral in de herfst komen de halfbakken uitvinders, wannabe geleerden en wankelmoedige cijferwroeters als boombladeren binnenwaaien. Ik ken een natuurkundige die hun herfstige hersenspinsels al jaren verzamelt in een dikke ordner. Een bizar rariteitenkabinet, een vergaarbak vol gekte en ontspoorde rekenarijen.

Deze week was het niemand minder dan Wessel di Wesseli die aan mij verscheen. U weet wellicht nog: dat is die Belgische meneer die al drie perpetuüm mobiles heeft uitgevonden en het iedere keer weer mag komen vertellen aan Sonja Barend. Het duurde minuten voordat ik hem herkende. Met zijn sinterklaasbaard, priemende ogen en te hoog dichtgeknoopte regenjas had hij ook best een visiting professor uit Tblisi kunnen zijn.

Maar een visiting mafkees uit Pierlala was het, en het viel nog niet mee om deze ervaren rot in de weetnietkunde van repliek te voorzien over zijn nieuwe machine. De kracht van een geslaagd waanidee: eigenlijk klinkt het best nog plausibel ook.

Het ergste is: Di Wesseli zal nog van zich laten horen. Iemand heeft hem mijn nulzesnummer gegeven. Op een winderige dag zal hij weer voor me staan.

Ik heb jullie hulp nodig, vrienden en collega’s. Voordat ook ik ga geloven in anti-zwaartekrachtmachines en een parka ga dragen. Wie kan glashelder uitleggen waarom hij ernaast zit? Welk antwoord zou afdoende zijn om Di Wesseli in elk geval tot de volgende herfst terug te drijven in zijn kelderkamer aan de Universität von Fingerspitzen?

Ik heb zelf natuurlijk wel een idee, maar zie het als een quiz. Het beste, effectiefste of gewoon leukste antwoord bekroon ik met een fles.

Di Wesseli-antizwaartekrachtmachine(Voor een grote versie van Di Wesseli’s betoog, klik op het plaatje en sla hem op)

Print dit artikel Print dit artikel

16 reacties op “Gekkenseizoen”

 1. Lizet Kruyff zegt:

  Dat doet me ernstig denken aan vroeger, bij het Innovatiebureau van de TU Eindhoven, Transferpunt geheten. De drietaartentas, de man die met behulp van een doos carand’ache het wereldenergievraagstuk oploste, de man die geestelijk in contact stond met kobalt, de mevrouw die last had van aardstralen in haar slaapkamer en liever bij de buurman sliep waar ze er geen last van had (rustig daar blijven slapen was mijn advies), en natuurlijk professor Buck, die iedere herfst een dodelijke ziekte wist op te lossen. Helaas heeft er in het laatste geval iemand een keer in geloofd. Blijf dus helder en wakker Maarten! Lizet

 2. Arnout Jaspers zegt:

  Waarom werkt dit perpetuum mobile niet?
  Wessel di Wesseli’s op(s)telling is natuurlijk niet meer dan een goocheltruc. Volgens hem is de balans in evenwicht met 500 liter(kg) water in het vat rechts, nl. als tegenwicht voor 100 (water in vat links) + 200 (drijfvermogen vlotter, overgebracht naar rechts? ? ) + 200 (? reactiekracht van vlotter op vat links???)
  In feite heffen het drijfvermogen van de vlotter en de reactiekracht van de vlotter op het vat links elkaar – per definitie – op. Een van de twee heeft dus een minteken (het is tamelijk arbitrair welke kracht je positief rekent)en de balans wordt:
  100 = 100 + 200 – 200

  Volgens Wesseli zou een losstaande bak water waar je een grote vlotter van x liter in stopt hierdoor 2x kilo lichter (of zwaarder, Wesseli’s redenatie is hierover niet expliciet)worden, overduidelijk onzin.

  Je kunt je ook voorstellen dat je zelf links op die balans staat, en via de bovenarm kracht (omhoog of omlaag) kunt overbrengen naar de rechterkant. Als de balans in het begin in evenwicht is, voel je toch op je klompen aan, dat je die niet uit balans kunt brengen door die arm op of neer te duwen?
  Let wel: als die bovenarm vast zou zitten aan de buitenwereld kan dat wel, en m.i. veroorzaakt dat vooral het gezichtsbedrog.

 3. Cor Beijersbergen van Henegouwen zegt:

  Ik heb deze man ook wel eens op televisie gezien (inderdaad bij Sonja Barends). Geen enkel antwoord zal deze man een jaar stil kunnen houden. Dit is het verongelijkte type uitvinder dat de buitenwereld verwijt dat ze niet luisteren, zijn vindingen doodzwijgt en de buitenwereld kwalijk neemt dat ze geen geld investeren in zijn prachtige vondsten. Hij zal ook niet ingaan op rationele argumenten uit de natuurkunde of de werktuigbouwkunde.
  Voor hem geldt, één gek kan meer vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Het beste is dus doodzwijgen
  Maar in dit geval, zijn bewering over de krachten klopt gewoon. Alleen betekent het niets. Hij laat alleen maar zien dat het mogelijk is om in een apparaat een kracht te maken die groter is dan het gewicht van dat apparaat. Geef me een kwartiertje en ik bedenk er nog 100.

  Waar hij de fout in gaat is de bewering dat er sprake is van vermogenswinst, welnu die is er niet. Voor vermogen is er naast een kracht ook een relatieve snelheid in de richting van de kracht nodig. Snelheden of überhaupt bewegingen komen in zijn verhaal niet aan de orde.

  Misschien dat deze “uitvinder” enige tijd stil gehouden kan worden met de vraag: “wat beweert u nu eigenlijk” en “waar zit de vermogenswinst”, maar misschien is het nog het makkelijkst: “ja hoor, u hebt gelijk, en wat nu?”

 4. Bruno zegt:

  Het is geen perpetuum mobile-tegenargument, maar misschien kan de dreiging van een periodiek verdubbelende miljoenenschuld je ervan weerhouden al te ver mee te gaan in crackpotwaanzin:

  http://www.xs4all.nl/~bruno/2003/mare181203crackpots.htm

  Of misschien schrikken pure aantallen af. Er is, hoe kan het ook anders, ook al een website gewijd aan deze zo bijzondere groep:

  http://www.crank.net/

  Bruno

 5. Jos van den Broek zegt:

  Beste Maarten,
  Ja, Wessel heeft zijn kunstwerkjes destijds ook naar de redactie van N&T gestuurd. Ik vind hem een geweldige kunstenaar. Fantastisch, de dingen die hij bedenkt. Hij weet verdraaid goed dat zijn knutsels niet kunnen werken, maar schept er desondanks een satanisch genoegen in steeds weer nieuwe pseudoperpetui te bedenken. Leve Wessel! Ik ben een grote fan van hem. Laat hem vooral met deze prachtige onzin doorgaan. Woonde Panamarenko ook niet bij hem in de buurt?

 6. piet zegt:

  ik heb een geldschieter voor hem; kan iemand mij zijn email adres bezorgen of zo?

 7. walravens marc zegt:

  Diegene die zulke mensen zoals Wessel ridiculiseren, die met al zijn kunnen en kennen heel zijn leven streeft naar een supernoodzakelijk goed (ook al zou een andere exakte wetenschapper zijn theorie ooit weerleggen) beseffen niet de impakt én gewicht van hun gelal !!!

  De beste ideëen komen NIET alleen per definitie uit een research-bureau én/of uit een erkend labo ontsproten uit een ‘gediplomeerd’ wetenschapper.
  De meest baanbrekende ideëen uit de geschiedenis komen voort vanuit herkadering, door dingen vanuit een andere hoek benaderen, door micro-voorbeelden uit de natuur bijvoorbeeld te vergroten naar macro-techniek – door je ogen te sluiten en reeds bestaande uitvindingen te combineren a priori in je geest.

  Kijk naar de vorm van het geluidsloze vliegtuig dat recentelijk in de media gekomen is – rara naar welke vogel hebben ze gekeken?

  Dus – Rap een beetje ontzag voor de 7 dagen/nachten op 7 – denkpogingen/kruistocht van zulke personen zoals Wessel mag wel PLUS ook al zou het misschien niet werken volgens a priori minded people (het is niet weerlegd in de praktijk) – als er denkfouten in zouden zitten struktureel – denk zelf maar eens iets uit – heb je al nagedacht over hoeveel perpetuum mobiles er in de natuur zitten???? Denk op zijn concept of denkwijzen voort – misschien zit er toch het licht net een beetje verder in verscholen – in plaats van met je geniale superieure gevoelens van 9 to 5 te gaan werken voor een ferm loon op te strijken en de rest van je tijd thuis te liggen consumeren of op verlof te trekken. Kijk maar naar het nieuws en WACHT maar op een oplossing. Besef dat je verdomd zelf geschoold bent en ook effi moeite zou MOGEN doen – als je dan zijn stelling weet te weerleggen. Ok maar dan nog. Vanuit positiviteit voor zijn motivatie !!!!!
  Besef ook dat de man niet eeuwig zal leven. Als hij het licht in handen zou hebben – verliezen we hem en zijn mogelijke genialiteit. Dus Simmer down !!!!!!!!!

  De wereld heeft NU meer dan ooit behoefte aan immense SYNERGIE genieëen van mind-power-superintelligentia en geld middelen die de commerciële finaliteiten overstijgen !!!! Lees ‘onze laatste kans’ van Conrad Lorenz maar eens !!!

  Diegenen die a priori Wessel ridiculiseren doen NIET mee aan het samenbrengen van de NODIGE WERELD-SYNERGIE op dit moment in een tijdperk waar dit klimatologisch ECHT WEL VERANTWOORD IS. Dus loop jezelf maar belachelijk te maken want door jullie praat demotiveer je mensen en ze zouden eens echt het licht kunnen hebben voor your own bloody future generations.
  Op de schaal van waardigheid qua uitspraken moet ik nog een paar strepen onder het laagste niveau bij uitvinden om jullie een plaats te bieden. Vertrek gewoon naar een andere planeet.

  Besef dat Leonardo Da Vinci ZONDER dat hij een vliegtuig – budget had een tekening gemaakt heeft van een vliegtuig drie eeuwen geleden – nog geen vijftien jaar geleden maken enkele wetenschappers volgens zijn plan het vliegtuig !!!
  Het werkte van de eerste keer terwijl de gebroeders Wright ettelijke malen eerst grond hebben moeten vreten !!!
  Om maar even te kaderen – HEB RESPEKT EN ONTZAG VOOR WESSEL en bouw gewoon zijn concept !!!!

  Terechte wil voor globale goedheid in de wereld en terechte toorn sprak effi door mij heen aan het adres van de echte idioten- stelleke domme techneuten.

  De mens heeft bijlange nog niet alle wetenschap in pacht !!!!!
  Indien Wessel’s concept het niet zou doen – nog steeds evenveel respekt voor zijn pogingen !!!!!

 8. piet zegt:

  ik pensievepiet at netscape punt net herhaal:

  ik heb mogelijk een geldschieter/koper knutsel/keuvel kameraad voor hem; kan iemand mij zijn email adres bezorgen of zo?

 9. piet zegt:

  response zero
  rank zero
  die vergelijking gaat wel schoon op hier helaas.

 10. Ron Flon zegt:

  Geachte wetenschapsjournalisten,

  Ik zie helaas ook steeds meer wetenschapsjournalisten het Polder-Engels gebruiken, met woorden als wannabe geleerde door de auteur van gekkenseizoen.
  Taal is continu het probleem als je tracht wetenschap duidelijk te maken en niemand hier reageert op het perpetuum mobile “probleem” in de enige erg duidelijke taal van de natuurkunde….de wiskunde. Vooral veel burgers flink laten denken dat natuurkunde een praatvak is en zodoende krijg je inderdaad veel “gekken” die denken iets wetenschappelijks ontdekt te hebben. Weg met het populaire geouwehoer en terug met flink echt gereken&geexperimenteer in de volle bandbreedte.
  Het kan allemaal mits wetenschapsjournalisten ook stoppen met dat gekakel in het nutteloze Nederlands Polder Taaltje. Mensen denken helaas dat bijvoorbeeld bedrijfskunde een wetenschap is en dat is fundamenteel fout in Nederland en Lorentz zou erom huilen als hij het allemaal mocht overzien wat er geworden is van het onderwijs in der wetenschappen.

  Dank U!

 11. pieter zegt:

  Beste,

  Kan iemand mij het adres van de heer Di Wesseli
  aub geven. Wil heel graag ééns kennis met hem
  maken.

 12. guy franck zegt:

  beste pieter

  ik kan je in contact brengen met wessel zo je dat wil
  de balans is ook in de praktijk te bezichtigen
  voor adres opstelling zie
  http://www.greenenergycreations.com
  en het werkt of je het gelooft of niet
  we zijn nu bezig met een prototype van de machine met de accordeonwerkvormen het is facinerend en of deze nu werkt of niet dit zal de toekomst uitwijzen

  vriendelijk groet guy

 13. Cor Beijersbergen van Henegouwen zegt:

  beste Maarten,

  Heeft je “quiz” ook een deadline?
  Wil je misschien een vol jaar wachten om te ontdekken of je inderdaad geen last meer hebt gehad van deze uitvinder?

  groeten,

  Cor Beijersbergen van Henegouwen

 14. MouseOver » Blog Archive » Dossier de Bedenkers, bevatten de ideeën voldoende innovatie? zegt:

  [...] bespeuren valt. Iedereen die een tijdje in Antwerpen op straat komt kent namelijk ongetwijfeld deze zelfverklaarde kunstenaar/uitvinder. Uren valt er met deze man eenzijdig de discussiëren over materie, energie en fysica in het [...]

 15. Harrie Jonkers zegt:

  Vanavond het programma “De bedenkers” gezien op België TV-één. Wessel di Wesseli presenteerde een nieuw perpetuum mobile. Als bewijs voor zijn verhaal haalde hij zelfs een aantal natuurkundige formules aan. Diep onder de indruk van dit verhaal, waar zij duidelijk niets van begrepen, stuurden de drie juryleden hem door naar de volgende ronde. Zij vergaten hem zelfs te vragen of hij ook een werkend model van zijn uitvinding had. Prachtig, hoe hij deze drie “cracks” (?) om de tuin wist te leiden. Ben zeer benieuwd naar de volgende ronde in het Atomium….

 16. Ward Massant zegt:

  Ik ben een student van het DLO van de KHleuven. Ik had bij “de bedenkers” Wessel Di Wesseli opgemerkt en wil zijn idee/uitvinding als actueel onderwerp aan mijn medestudenten voorstellen. Ik vind echter zeer weinig informatie over zijn activiteiten.
  Graag zou ik hem persoonlijk willen contacteren om informatie in te winnen over zijn laatste uitvinding.

  Wie kan mij helpen? Graag enkel reactie van mensen die mij daadwerkelijk willen en kunnen helpen.
  Mail mij op: ward.massant@student.khleuven.be

Geef een reactie

Salpeter

Welkom op de weblog van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Op deze site geeft een aantal auteurs regelmatig hun commentaar op wetenschap en media.

De auteur

Maarten Keulemans (1968) is wetenschapsjournalist. Hij is adjunct-hoofdredacteur van NWT en vaste columnist bij het katern Kennis van de Volkskrant.
Website van Maarten Keulemans

Archief