Wiskundetoernooi

Overig nieuws

De Radboud Universiteit daagt u uit. 

Op 22 september a.s. wordt weer het wiskundetoernooi voor scholieren gehouden in Nijmegen. Voor de vijftiende keer! Jaarlijks komen 500 scholieren naar de Radboud Universiteit om een individuele ronde en een teamwedstrijd te spelen. Dit jaar zullen de teamopgaven zich richten op cryptologie en krijgen de teams voor het eerst materiaal toegestuurd om zich voor te bereiden.
 Speciaal vanwege het lustrum willen we leden van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten uitnodigen om zich te meten met de scholieren.

s het echt zo slecht gesteld met de kwaliteit van het wiskundeonderwijs in Nederland? Kunnen de intelligentsten onder de journalisten de aanstormende betatalenten aan? Wie durft zijn eventuele wiskundetrauma's publiekelijk te verwerken?

Er is plaats voor 5 journalisten die samen een team vormen. Zij doen hors concours mee (want stel je eens voor dat zij er met de hoofdprijs vandoor zouden gaan, een reisje naar Cambridge!). Bij overweldigende belangstelling stelt de organisatie een team samen uit de belangstellenden. Het programma duurt globaal van 10 uur tot half 5. Op deze pagina een indruk van een eerder toernooi: http://www.math.ru.nl/wistoernooi/

Opgeven? Dat kan bij Iris Roggema, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
Je krijgt dan te zijner tijd bericht over plaatsing en het voorbereidingsmateriaal.

Uiteraard ben je ook welkom om alleen als toeschouwer/verslaggever het toernooi te bezoeken en eventueel met de organisatie en andere aanwezigen van gedachten te wisselen over de oorzaken en gevolgen van de geringe belangstelling voor de wiskundestudie (al jaren rond de honderd eerstejaars in heel Nederland)en waarom wiskunde nauwelijks lijkt te profiteren van de gestegen belangstelling voor betastudies.

Iris Roggema ~ onderzoeksvoorlichter
(024 36) 15 961       Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
di-vr tot 16:00          www.ru.nl/onderzoek

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen De link voor de media 024 361 6000

 
Boeken van VWN leden
Voelen

de magie van de tast
Henk Hellema

Voelen doen we allemaal. Het is zo vanzelfsprekend iets te voelen – een aanraking, kou, kietelen, jeuk en pijn – dat we er nauwelijks bij stilstaan hoe ingenieus en complex de tastzin in elkaar steekt. Er is echter maar weinig over geschreven. Henk Hellema dook de wetenschappelijke literatuur in, sprak met deskundigen en schreef er een boek over.

 

Lees meer...
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...