Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf

ben_ik_dat_150x215.jpgOp 11 oktober verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf, een breed en actueel overzicht van het onderzoek naar onze hersenen. Auteur is wetenschapsjournalist Mark Mieras, die in het boek in meerdere opzichten zijn eigen hersenen gebruikt om het onderwerp op een persoonlijke, verleidelijke en concrete manier neer te zetten. Een boek voor iedereen met hersens.

Hoe werken hersenen? Hoe scheppen ze de wereld die we dagelijks ervaren? Hoe werkt het bewustzijn? Hersenonderzoekers leggen hun proefpersonen in hersenscanners en laten ze de meest uiteenlopende activiteiten uitvoeren - van Coca-Cola drinken tot de liefde bedrijven - op zoek naar de principes achter onze gedachten en gevoelens, driften en verlangens. In Ben ik dat? beschrijft Mark Mieras naast veel onderzoek zijn eigen ervaringen - in en buiten de hersenscanner. Dat maakt het boek persoonlijk en herkenbaar. Mieras’ eigen hersenen staan als instructieve hersenkaarten in het boek.

Ben ik dat? geeft een breed, actueel en toegankelijk overzicht van de principes die ons maken tot wat we zijn. Het boek gaat verder waar veel andere hersenboeken ophouden. Waarom begrijpen mannen- en vrouwenhersenen elkaar bijvoorbeeld zo slecht? Of waarom raken hersenen zo gemakkelijk verslaafd aan gokken of sigaretten? En kun je nog wel verliefd worden als je weet dat het zuiver chemie is?

Nog vaak associëren we de hersenen vooral met intellectuele prestaties en een hoog IQ. De reikwijdte van hersenonderzoek is echter veel groter: het raakt aan ons hele leven. Het werpt licht op verschijnselen als verlegenheid, empathie, intuïtie, oriëntatie, ambitie, genot, (eet)lust en geluk. Op specifieke levensfasen als babytijd, puberteit en ouderdom. Op narigheden als overgewicht, jetlag, vergeetachtigheid en premenstrueel syndroom. Ben ik dat? beschrijft dit alles – en nog veel meer – en maakt nieuwsgierig naar nóg meer hersenonderzoek.

Mark Mieras werkt al 25 jaar als wetenschapsjournalist, onder andere voor Teleac-radio, Intermediair, Psychologie Magazine en NRC Handelsblad.

Voor meer informatie of een pdf kunt u contact opnemen met Henk ter Borg, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , 020 - 560 61 18. 

Paperback met flappen, foto's en graphics € 17,90
336 blz.
ISBN 978 90 468 0216 8
Kijk op http://www.nieuwamsterdam.nl/benikdat voor meer informatie en filmpjes.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...