VWN-bijeenkomsten

Workshops, excursies, lezingen, borrels en andere activiteiten georganiseerd voor of door de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland.

Workshop beeldredactie, 12 december

De stukjesschrijver van weleer moet tegenwoordig van meer markten thuis zijn. Schrijvende journalisten en communicatieprofessionals denken vanaf het begin mee over (foto)beeld en infographics. Rompredacties vragen ZZP’ers om direct met suggesties om beeld te komen. Dat is echter een andere kunst dan schrijven en schrijvers komen soms, tot hun eigen frustratie, met saaie stockfoto’s, vage briefings, en voorspelbare ideeën.

 

VVOJ/VWN-Café: Vergroot de impact van je verhaal – en wapen je voor een ‘communicatieoorlog', 22 september

Wetenschaps- en onderzoeksjournalisten gaan niet over één nacht ijs als we een verhaal publiceren. Dagen, weken en maanden kost het soms om een maatschappelijke of wetenschappelijke kwestie tot de bodem uit te zoeken en uit een karrenvracht aan informatie een meeslepend verhaal te destilleren.
Maar dan begint het eigenlijk pas.

 

Excursie en preview Deltagoot, 2 oktober

Op donderdagmiddag 2 oktober zijn we te gast op de groene campus van Deltares, onderzoeksinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Al voordat hun nieuwste experimentele faciliteit officieel geopend wordt in november, krijgen wij een preview. In de Deltagoot kunnen de hoogste golven ter wereld worden opgewekt. Op ware schaal testen onderzoekers het effect van extreme golven op dijken, duinen en golfbrekers. Dat kan van pas komen om wereldwijd innovatieve maatregelen tegen overstromingen te treffen. Niet alleen door het effect van golfslag op ‘harde’ infrastructuur zoals dijken te testen, maar ook op ‘zachte’ zeeweringen waar natuurlijke processen het werk doen, zoals bij de zandmotor en in estuaria. De nieuwe Deltagoot vervangt de oude Deltagoot in de Noordoostpolder.

 

Excursie Sanquin Bloedvoorziening, Amsterdam, 11 september

We gaan naar Sanquin Bloedvoorziening in Amsterdam, de organisatie in Nederland die zorgt voor de afname en verwerking van bloed en plasma dat door honderdduizenden donoren wordt afgestaan. Naast deze belangrijke functie als bloedbank produceert Sanquin geneesmiddelen uit het plasma, levert het bloedgroep- en immuunreagentia en verricht het wetenschappelijk onderzoek binnen het brede terrein van de bloedtransfusiegeneeskunde. Hier komen celbiologie, immunologie, hematologie en infectieziekten samen. Genoeg stof voor een interessante middag en een goede voorbereiding op de activiteiten tijdens de Nationale Hepatitisdag op dinsdag 16 september!

 

Excursie RDM Campus, 9 september

Op dinsdag 9 september beleven we een maritiem dagje en een stukje cultuurhistorie bij de RDM Campus in de Rotterdamse haven. We worden ingewijd in de innovatieve projecten die daar spelen, zoals drijvend bouwen, autonoom en emissieloos varen, duurzame woonconcepten en 3D printen. Ook zijn we te gast bij het hightech maritieme bedrijf Ampelmann, dat zogeheten ‘offshore access systemen’ maakt.

 

Excursie NFI, 2 juni

Maandag 2 juni gaan we naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het programma start om 13:00 met inloop vanaf 12:30 (geen lunch) en eindigt rond 16:30. Daarna is er tijdens de borrel nog ruimte voor discussie en vragen.

 

Excursie Donders Instituut, 8 mei

Donderdag 8 mei gaan we op excursie naar het Donders Centre for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen.
We krijgen: labdemo's, speeddates en... Nieuws!
Wanneer: Donderdag 8 mei, 13:00 – 17:00
Waar: Donders Centre for Cognition, Spinozagebouw Radboud Universiteit Nijmegen

 

Redactieborrel Quest, 3 april

We gaan op de borrel bij de Quest-redactie, op donderdag 3 april om 16 uur. Het blad bestaat dit jaar 10 jaar; hoog tijd om het eens met een groep wetenschapsjournalisten onder de loep te nemen.
Voor het borrelen vertelt hoofdredacteur Thomas Hendriks over Quest in de afgelopen én de komende tien jaar en wakkeren we de dorst aan met een discussie over het blad.

 

Workshop Big Data, 11 april, Amsterdam

Op vrijdagmiddag 11 april geeft de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en - communicatie Nederland (VWN) samen met het eScience Center de workshop ‘Het vierde paradigma: wat journalisten en voorlichters moeten weten over Big Data onderzoek’. De workshop start om 13.00 uur en is rond 17.00 uur afgelopen.

Deelnemers nemen een kijkje in de keuken van Big Data-onderzoek. Hoe werkt data mining? Wat zijn de valkuilen? Welke kritische vragen kun je als wetenschapsjournalist stellen ten aanzien van de claims en methoden van Big Data-onderzoek?

 

VWN-excursie FrieslandCampina, 17 april

De VWN bezoekt op 17 april het FrieslandCampina Research Centre in Wageningen. Dit gebouw, dat bijna alle R&D van het bedrijf bevat, werd geopend in oktober 2013. Het FrieslandCampina Innovation Centre biedt ruimte aan 450 werkplekken, waarvan 350 voor onderzoek en ontwikkeling. Het gebouw met in totaal bijna 20.000 vierkante meter vloeroppervlak, beschikt over laboratoria, ruimtes voor smaaktesten, een proeffabriek, facilitaire ruimtes en kantoren. Daarnaast is er een Experience Centre met innovatiekeuken en proefbakkerij, waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de hele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen. Het centrum staat op de campus van Wageningen Universiteit & Research centre waar 6.500 medewerkers en 10.000 studenten werken in het domein van gezonde voeding en leefomgeving.

 
Boeken van VWN leden
Voelen

de magie van de tast
Henk Hellema

Voelen doen we allemaal. Het is zo vanzelfsprekend iets te voelen – een aanraking, kou, kietelen, jeuk en pijn – dat we er nauwelijks bij stilstaan hoe ingenieus en complex de tastzin in elkaar steekt. Er is echter maar weinig over geschreven. Henk Hellema dook de wetenschappelijke literatuur in, sprak met deskundigen en schreef er een boek over.

 

Lees meer...
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...