VWN-bijeenkomsten

Workshops, excursies, lezingen, borrels en andere activiteiten georganiseerd voor of door de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland.

Excursie NFI, 2 juni

Maandag 2 juni gaan we naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het programma start om 13:00 met inloop vanaf 12:30 (geen lunch) en eindigt rond 16:30. Daarna is er tijdens de borrel nog ruimte voor discussie en vragen.

 

Excursie Donders Instituut, 8 mei

Donderdag 8 mei gaan we op excursie naar het Donders Centre for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen.
We krijgen: labdemo's, speeddates en... Nieuws!
Wanneer: Donderdag 8 mei, 13:00 – 17:00
Waar: Donders Centre for Cognition, Spinozagebouw Radboud Universiteit Nijmegen

 

Redactieborrel Quest, 3 april

We gaan op de borrel bij de Quest-redactie, op donderdag 3 april om 16 uur. Het blad bestaat dit jaar 10 jaar; hoog tijd om het eens met een groep wetenschapsjournalisten onder de loep te nemen.
Voor het borrelen vertelt hoofdredacteur Thomas Hendriks over Quest in de afgelopen én de komende tien jaar en wakkeren we de dorst aan met een discussie over het blad.

 

Workshop Big Data, 11 april, Amsterdam

Op vrijdagmiddag 11 april geeft de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en - communicatie Nederland (VWN) samen met het eScience Center de workshop ‘Het vierde paradigma: wat journalisten en voorlichters moeten weten over Big Data onderzoek’. De workshop start om 13.00 uur en is rond 17.00 uur afgelopen.

Deelnemers nemen een kijkje in de keuken van Big Data-onderzoek. Hoe werkt data mining? Wat zijn de valkuilen? Welke kritische vragen kun je als wetenschapsjournalist stellen ten aanzien van de claims en methoden van Big Data-onderzoek?

 

VWN-excursie FrieslandCampina, 17 april

De VWN bezoekt op 17 april het FrieslandCampina Research Centre in Wageningen. Dit gebouw, dat bijna alle R&D van het bedrijf bevat, werd geopend in oktober 2013. Het FrieslandCampina Innovation Centre biedt ruimte aan 450 werkplekken, waarvan 350 voor onderzoek en ontwikkeling. Het gebouw met in totaal bijna 20.000 vierkante meter vloeroppervlak, beschikt over laboratoria, ruimtes voor smaaktesten, een proeffabriek, facilitaire ruimtes en kantoren. Daarnaast is er een Experience Centre met innovatiekeuken en proefbakkerij, waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de hele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen. Het centrum staat op de campus van Wageningen Universiteit & Research centre waar 6.500 medewerkers en 10.000 studenten werken in het domein van gezonde voeding en leefomgeving.

 

VWN-excursie Human Power Team, 7 maart

De VWN krijgt een kijkje achter de schermen bij het Human Power Team. Het studententeam van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam verbeterde vorig jaar met hun aerodynamische ligfiets en een supersnelle renner het wereldsnelheidsrecord op de fiets. Dit jaar doen ze voor het vierde jaar op rij een nieuwe poging.

 

Excursie Rijksmuseum van Oudheden, 18maart

Tentoonstelling ‘Petra. Wonder in de woestijn’, ‘Petra Revisited’, vaste presentaties Egyptenaren, Grieken, Klassieke Wereld, Nederlanders in het Nabije Oosten en Archeologie van Nederland.

programma

 

Redactieborrel Kennislink-Nemo

Kennislink en Nemo verwelkomen ons graag voor een borrel op vrijdag 22 november. Amito Haarhuis, hoofd Programma en adjunct-directeur, verhaalt over Nemo, Kennislink en andere activiteiten, met ruimte voor discussie en natuurlijk borrelwaar.

 

Workshop ideeën bedenken en pitchen, 2 december

In deze bomvolle freelancersmarkt moet je – ook als gespecialiseerde wetenschapsjournalist – de boer op om aan opdrachten te komen. Hoe kom je op mooie wetenschapsonderwerpen voor een breed publiek en bedenk je ideeën voor artikelen die je bij de ‘mainstream’ media kwijt kunt? En hoe pitch je dat idee op zo’n manier dat het opvalt tussen al die andere honderden voorstellen van freelancers?

 

Excursie Privacy & Security, High Tech Campus Eindhoven, 27 november

Op woensdag 27 november kun je van alles te weten komen over het beveiligen van data, chips met een 'electronic fingerprint' en het (voorkomen van) kloneren van elektronische systemen tijdens een excursie naar twee bedrijven op de High Tech Campus in Eindhoven: IntrinsicID en NXP.

 
Boeken van VWN leden
Tante An

De doolhof van tante An
Zoektocht naar een toekomst met minder dementie
Kirsten Emous

Kirsten Emous raakt gefascineerd wanneer haar actieve, eigenzinnige tante Annemarie OGENSCHIJNLIJK onverwacht verward raakt. ‘Alzheimer’, zeggen de deskundigen. Maar is dat ook zo?

Lees meer...
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...