VWN-bijeenkomsten

Workshops, excursies, lezingen, borrels en andere activiteiten georganiseerd voor of door de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland.

Humor in de wetenschapscommunicatie, 27 november, Leiden

Valt er nog wat te lachen in de Nederlandse wetenschapscommunicatie? Daar kom je op donderdag 27 november achter in Naturalis. Voorafgaand aan de Naturalis After Dark over ‘Humor om te lachen’ (http://www.naturalisafterdark.nl/programma/humor-om-te-lachen/) organiseren wij (SciCom, VWN en PWC) gezamenlijk een discussiemiddag over datzelfde onderwerp. Humor in de wetenschapscommunicatie, hoe doe je dat eigenlijk? Luister naar inspirerende voorbeelden uit de praktijk en ga vervolgens zelf aan de slag met een casus onder begeleiding van ervaringsdeskundigen.

 

Excursie Radboud UMC, 4 december, Nijmegen

Een middag in Nijmegen over technologie in de zorg en nieuwe mogelijkheden voor regeneratieve geneeskunde. Zie hieronder voor het programma en aanmelden.

 

Excursie Ateliergebouw, Amsterdam, 27 november

Hoe bepaal je de chemische samenstelling van de verf die een oude meester gebruikte? Hoe achterhaal je de herkomst van een Chinese vaas en hoe restaureer je een eeuwenoud beeld? En tegen welke ethische kwesties loop je dan aan? VWN-leden die zich graag een keer verdiepen in dergelijke vragen, zijn op donderdagmiddag 27 november welkom in het Ateliergebouw aan het museumplein in Amsterdam. Wetenschappers en restauratoren van de UvA en de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed vertellen ons dan wat er zoal te weten valt over de conservering en restauratie van kunst.

 

Workshop beeldredactie, 12 december

De stukjesschrijver van weleer moet tegenwoordig van meer markten thuis zijn. Schrijvende journalisten en communicatieprofessionals denken vanaf het begin mee over (foto)beeld en infographics. Rompredacties vragen ZZP’ers om direct met suggesties om beeld te komen. Dat is echter een andere kunst dan schrijven en schrijvers komen soms, tot hun eigen frustratie, met saaie stockfoto’s, vage briefings, en voorspelbare ideeën.

 

VVOJ/VWN-Café: Vergroot de impact van je verhaal – en wapen je voor een ‘communicatieoorlog', 22 september

Wetenschaps- en onderzoeksjournalisten gaan niet over één nacht ijs als we een verhaal publiceren. Dagen, weken en maanden kost het soms om een maatschappelijke of wetenschappelijke kwestie tot de bodem uit te zoeken en uit een karrenvracht aan informatie een meeslepend verhaal te destilleren.
Maar dan begint het eigenlijk pas.

 

Excursie en preview Deltagoot, 2 oktober

Op donderdagmiddag 2 oktober zijn we te gast op de groene campus van Deltares, onderzoeksinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Al voordat hun nieuwste experimentele faciliteit officieel geopend wordt in november, krijgen wij een preview. In de Deltagoot kunnen de hoogste golven ter wereld worden opgewekt. Op ware schaal testen onderzoekers het effect van extreme golven op dijken, duinen en golfbrekers. Dat kan van pas komen om wereldwijd innovatieve maatregelen tegen overstromingen te treffen. Niet alleen door het effect van golfslag op ‘harde’ infrastructuur zoals dijken te testen, maar ook op ‘zachte’ zeeweringen waar natuurlijke processen het werk doen, zoals bij de zandmotor en in estuaria. De nieuwe Deltagoot vervangt de oude Deltagoot in de Noordoostpolder.

 

Excursie Sanquin Bloedvoorziening, Amsterdam, 11 september

We gaan naar Sanquin Bloedvoorziening in Amsterdam, de organisatie in Nederland die zorgt voor de afname en verwerking van bloed en plasma dat door honderdduizenden donoren wordt afgestaan. Naast deze belangrijke functie als bloedbank produceert Sanquin geneesmiddelen uit het plasma, levert het bloedgroep- en immuunreagentia en verricht het wetenschappelijk onderzoek binnen het brede terrein van de bloedtransfusiegeneeskunde. Hier komen celbiologie, immunologie, hematologie en infectieziekten samen. Genoeg stof voor een interessante middag en een goede voorbereiding op de activiteiten tijdens de Nationale Hepatitisdag op dinsdag 16 september!

 

Excursie RDM Campus, 9 september

Op dinsdag 9 september beleven we een maritiem dagje en een stukje cultuurhistorie bij de RDM Campus in de Rotterdamse haven. We worden ingewijd in de innovatieve projecten die daar spelen, zoals drijvend bouwen, autonoom en emissieloos varen, duurzame woonconcepten en 3D printen. Ook zijn we te gast bij het hightech maritieme bedrijf Ampelmann, dat zogeheten ‘offshore access systemen’ maakt.

 

Excursie NFI, 2 juni

Maandag 2 juni gaan we naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het programma start om 13:00 met inloop vanaf 12:30 (geen lunch) en eindigt rond 16:30. Daarna is er tijdens de borrel nog ruimte voor discussie en vragen.

 

Excursie Donders Instituut, 8 mei

Donderdag 8 mei gaan we op excursie naar het Donders Centre for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen.
We krijgen: labdemo's, speeddates en... Nieuws!
Wanneer: Donderdag 8 mei, 13:00 – 17:00
Waar: Donders Centre for Cognition, Spinozagebouw Radboud Universiteit Nijmegen

 
Boeken van VWN leden
Voelen

de magie van de tast
Henk Hellema

Voelen doen we allemaal. Het is zo vanzelfsprekend iets te voelen – een aanraking, kou, kietelen, jeuk en pijn – dat we er nauwelijks bij stilstaan hoe ingenieus en complex de tastzin in elkaar steekt. Er is echter maar weinig over geschreven. Henk Hellema dook de wetenschappelijke literatuur in, sprak met deskundigen en schreef er een boek over.

 

Lees meer...
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...