Boeken van VWN leden

Met pensioen

Met Pensioen - Jaap WillemsVeel mensen kijken uit naar hun pensionering. Niet voor niets is er zoveel commotie rond de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar uit onderzoek van het Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) blijkt dat veel pas gepensioneerden helemaal niet blij zijn met die nieuwe levensfase, als ze er eenmaal in terecht zijn gekomen. ‘Ik dacht echt dat ik dood ging. Verschrikkelijk.’

 

Ik was altijd heel slecht in wiskunde

Hoe kun je het getal pi benaderen met tandenstokers? Hoe rekenden de Babyloniërs? Zijn er wel normale getallen? Hoeveel is een triljoen eigenlijk? Hoe bereken je de ware liefde? Wat is het vermoeden van Kepler? En wat is binair rekenen eigenlijk?

Ook voor iedereen die altijd heel slecht in wiskunde was, is er nu dit boek van de wiskundemeisjes Jeaninie Daems en Ionica Smeets. Over alles wat leuk en interessant is aan wiskunde, voor mensen met of zonder wiskundeknobbel.

 

De Pythagoras code

'De pythagoras code' is het beste uit een halve eeuw wiskunde voor liefhebbers.

 

Jong & Wild

Jong & WildGrootschalig akkerland, rechte lijnen, windmolens en snelgroeiende steden: dat is Flevoland op het eerste gezicht.  Jong en wild laat een heel andere kant van Flevoland zien: die van verrassend rijke natuur:  moerassen, bossen, meren en akkernatuur. Auteur Koos Dijksterhuis trok erop uit met biologen, boeren, bestuurders en bewoners. Het resultaat is een verzameling van 39 verhalen van mensen met een passie voor een bepaald natuurgebied en de planten en dieren die daar bij horen. De vlotte, meeslepende teksten en de foto's laten er geen twijfel over bestaan: de Flevolandse natuur mag er wezen.

 

Voor mij geen geraniums

 

De senioren van vandaag zijn opgegroeid in een wereld die er totaal anders uitzag en waarin de mogelijkheden om hun dromen te realiseren vaak veel minder waren, dan in de huidige wereld. Voor mij geen geraniums is een boek voor alle 55-plussers die ruimschoots over vrije tijd beschikken, graag actief willen zijn, maar niet precies weten waarin en hoe, en die het tevens de moeite waard vinden om stil te staan bij hun leven zoals dat tot dusverre verlopen is. Eind januari 2011 verschijnt het boek van Prisca Vis.

 

Fundamenten van de stad

Voor Het Parool klom journalist Ad Tissink twee jaar lang in heistellingen, kroop onder de vloeren van grachtenpanden of daalde af in de krochten van de Noordzuidlijn. Vaak volstond een paar stevige laarzen, soms had hij een boot nodig of een duikpak. Alle verhalen zijn nu gebundeld in het boek Fundamenten van de stad.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...