Boeken van VWN leden

Woestijnstroom, de belofte van Kramer Junction

woestijn.jpgDe laatste jaren lijkt zich een revolutie te voltrekken op het gebied van Concentrated Solar Power (CSP). Buiten de waarneming van de meeste Europeanen staan er in de zonovergoten gebieden niet al te ver van de evenaar diverse zonthermische elektriciteitscentrales op stapel. Steeds meer organisaties scharen zich vierkant achter deze ontwikkeling in duurzame opwekkingstechnieken van energie.

Het boek ‘Woestijnstroom’ beschrijft allereerst uitvoerig de geschiedenis van de techniek CSP. Naast een technische uitleg over centrales en de historische inleiding, behandelt het boek relevante aspecten zoals technische eisen, milieueffecten en kosten die de techniek met zich meebrengt. In een beschouwing over diverse toekomstscenario's komt ook de volgende generatie zonthermische centrales komt aan de orde. Hieronder valt de fresnelreflectorcentrale, die compacter en goedkoper te bouwen is.

 

De aarde voor in je binnenzak

de aarde voor in je binnenzak.jpgWe staan er de hele dag bovenop, maar er zelden bij stil: de grond onder onze voeten.

Wetenschapsjournalist Henk Leenaers laat in De aarde voor in je binnenzak zien dat de bodem van Nederland barst van de energie en bruist van het leven. In ruim veertig korte hoofdstukjes vertelt hij waarom de aarde beeft en trilt, hoe snel de bodem stijgt en daalt en wat we allemaal uit de grond halen en er weer in stoppen.

 

Exit Mundi, het einde van de wereld

maarten keulemans image001.gifDe zeespiegel stijgt, de vogelgriep komt! Sinds mensenheugenis voorspellen we al het einde der tijden, maar hoe zit het nou echt? Is het denkbaar dat we worden opgeslokt door onze computers, aangevallen door buitenaardse wezens, opgegeten door nanomachines of verpletterd door een meteoriet? En hoe groot is de kans dat de tijd achteruit gaat lopen of dat alle mannen uitsterven?

Met humor en kennis van zaken controleert Maarten Keulemans (Natuurwetenschap & Techniek, De Volkskrant) het heelal, de aarde en de mensheid op haarscheurtjes en scheidt daarbij het apocalyptische kaf van het koren.

 

De sympathieke reus

sympathiekereus.jpgCultuurwijzer van het moderne Duitsland

Nederland leeft met zijn rug naar Duitsland. Dat is zonde, want ten oosten van Arnhem ontwaakt een Europese grootmacht die zich eindelijk bevrijdt van het trauma van de Tweede Wereldoorlog. Het culturele leven van Berlijn bloeit als nooit tevoren, de economie is na een lange periode van malaise weer kerngezond en anders dan veel Nederlanders denken is de hedendaagse Duitser, hoewel misschien nog altijd wat vormelijk en inflexibel, de vriendelijkheid en openheid zelve.

 

De Nederlandse Dino

schulp.jpgDino’s in Nederland. Het klinkt te mooi voor woorden. Toch hebben deze reusachtige reptielen ook in Nederland geleefd. Enkele overblijfselen zijn in de omgeving van Maastricht gevonden. Aan de hand van speur- en graafwerk, slaagt paleontoloog Anne Schulp erin een reconstructie van deze ‘Nederlandse Dino’ te maken.

 

Hoe voelt dat?! Wat je wilt weten over emoties

Redactie/teksten: Marga van Zundert

  coverhoevoeltdat.jpg
 • Wat zijn emoties en hoe werken ze precies?
 • Waarom kun je beven als een rietje?
 • Kun je emoties ook verbergen?
 • Hebben dieren dezelfde emoties als mensen?
 • Voelt iedereen hetzelfde als hij boos is, bang of verdrietig?
 • Waarom word je rood als je je schaamt?

In ‘Hoe voelt dat?!’ geven hoogleraren van de Kinderuniversiteit van Tilburg antwoord op deze en veel meer vragen over emoties. Alle vragen worden beantwoord met behulp van aansprekende voorbeelden. Daarbij bespreekt het boek de manier waarop emoties bijvoorbeeld consumentengedrag kunnen beïnvloeden; hoe emoties per cultuur kunnen verschillen en of je bepaalde gevoelens ook kunt verbergen.

Hoe voelt dat?! is net zoals Mag dat?! geïllustreerd met tekeningen van Helen van Vliet, bekroond illustratrice.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...