Boeken van VWN leden

Spraakmakende artsen

artsen.jpgArtsen met ambities, uit heden en verleden, vormen een bonte stoet. Naast gedreven onderzoekers en uitvinders komen in deze bundel romanschrijvers, dichters en publicisten voorbij. Er zijn artsen die tekenen of spraakmakende films maken, die directeur zijn van een groot bedrijf of politicus. In Spraakmakende artsen zien we bekende gezichten waarvan we niet wisten dat ze opgeleid waren als arts, maar ook minder bekende figuren die wel degelijk hun plaats in de geschiedenis verdienen. Er zitten heiligen tussen, maar ook psychopaten.

 

Drie keer Govert Schilling

200809111113649[1].jpg Astronomie.nl

Vierhonderd jaar geleden is de telescoop in Nederland uitgevonden. Dat ontketende een revolutie in de sterrenkunde; een revolutie die nog steeds gaande is en waarin Nederlandse wetenschappers een belangrijke rol spelen.

In Astronomie.nl haalt sterrenkundejournalist Govert Schilling de Nederlandse astronomie voor het voetlicht. Aan de hand van tientallen persoonlijke verhalen, unieke ontdekkingen en tot de verbeelding sprekende onbekende anekdotes voert hij de lezer mee op een wervelende, rijk geïllustreerde reis door ruimte en tijd, waarbij planeten, sterren en sterrenstelsels door een Hollandse bril worden bekeken.

Meer informatie op: http://www.veenmagazines.nl/00/vm/nl/23/product/730/Astronomienl.html

 

Het penisduel

penisduel.jpgen ander strategisch seksueel gedrag van dieren

Zonder samenwerking geen voortplanting. Mannetjes en vrouwtjes moeten elkaar vinden en het eens worden, willen ze paren en jongen voortbrengen. Die samenwerking verloopt lang niet altijd vlekkeloos en daarover gaat Het penisduel. Het geeft verbazingwekkende en vaak ongelooflijke voorbeelden van seksueel gedrag in het dierenrijk. Een afwisselend boek voor leek en wetenschapper!

Seksueel gedrag is complex én boeiend. Slakken beschieten elkaar bijvoorbeeld met pijlen
tijdens hun liefdesspel. Vrouwelijke pimpelmezen gaan graag vreemd, naakte molratten mogen zich
niet voortplanten en Amazone-gifkikkers doen aan kinderkannibalisme. Het penisduel vertelt hoe dit
kleurrijke gedrag ontstaat. Het blijkt dat alle partijen – mannetje, vrouwtje, jongen en soms ook
andere verwanten – elk hun eigen belangen hebben. Die belangen kunnen overeenkomen, maar
soms ook lijnrecht tegenover elkaar staan.

 

Woestijnstroom, de belofte van Kramer Junction

woestijn.jpgDe laatste jaren lijkt zich een revolutie te voltrekken op het gebied van Concentrated Solar Power (CSP). Buiten de waarneming van de meeste Europeanen staan er in de zonovergoten gebieden niet al te ver van de evenaar diverse zonthermische elektriciteitscentrales op stapel. Steeds meer organisaties scharen zich vierkant achter deze ontwikkeling in duurzame opwekkingstechnieken van energie.

Het boek ‘Woestijnstroom’ beschrijft allereerst uitvoerig de geschiedenis van de techniek CSP. Naast een technische uitleg over centrales en de historische inleiding, behandelt het boek relevante aspecten zoals technische eisen, milieueffecten en kosten die de techniek met zich meebrengt. In een beschouwing over diverse toekomstscenario's komt ook de volgende generatie zonthermische centrales komt aan de orde. Hieronder valt de fresnelreflectorcentrale, die compacter en goedkoper te bouwen is.

 

De aarde voor in je binnenzak

de aarde voor in je binnenzak.jpgWe staan er de hele dag bovenop, maar er zelden bij stil: de grond onder onze voeten.

Wetenschapsjournalist Henk Leenaers laat in De aarde voor in je binnenzak zien dat de bodem van Nederland barst van de energie en bruist van het leven. In ruim veertig korte hoofdstukjes vertelt hij waarom de aarde beeft en trilt, hoe snel de bodem stijgt en daalt en wat we allemaal uit de grond halen en er weer in stoppen.

 

Exit Mundi, het einde van de wereld

maarten keulemans image001.gifDe zeespiegel stijgt, de vogelgriep komt! Sinds mensenheugenis voorspellen we al het einde der tijden, maar hoe zit het nou echt? Is het denkbaar dat we worden opgeslokt door onze computers, aangevallen door buitenaardse wezens, opgegeten door nanomachines of verpletterd door een meteoriet? En hoe groot is de kans dat de tijd achteruit gaat lopen of dat alle mannen uitsterven?

Met humor en kennis van zaken controleert Maarten Keulemans (Natuurwetenschap & Techniek, De Volkskrant) het heelal, de aarde en de mensheid op haarscheurtjes en scheidt daarbij het apocalyptische kaf van het koren.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...