Boeken van VWN leden

De sympathieke reus

sympathiekereus.jpgCultuurwijzer van het moderne Duitsland

Nederland leeft met zijn rug naar Duitsland. Dat is zonde, want ten oosten van Arnhem ontwaakt een Europese grootmacht die zich eindelijk bevrijdt van het trauma van de Tweede Wereldoorlog. Het culturele leven van Berlijn bloeit als nooit tevoren, de economie is na een lange periode van malaise weer kerngezond en anders dan veel Nederlanders denken is de hedendaagse Duitser, hoewel misschien nog altijd wat vormelijk en inflexibel, de vriendelijkheid en openheid zelve.

 

De Nederlandse Dino

schulp.jpgDino’s in Nederland. Het klinkt te mooi voor woorden. Toch hebben deze reusachtige reptielen ook in Nederland geleefd. Enkele overblijfselen zijn in de omgeving van Maastricht gevonden. Aan de hand van speur- en graafwerk, slaagt paleontoloog Anne Schulp erin een reconstructie van deze ‘Nederlandse Dino’ te maken.

 

Hoe voelt dat?! Wat je wilt weten over emoties

Redactie/teksten: Marga van Zundert

  coverhoevoeltdat.jpg
 • Wat zijn emoties en hoe werken ze precies?
 • Waarom kun je beven als een rietje?
 • Kun je emoties ook verbergen?
 • Hebben dieren dezelfde emoties als mensen?
 • Voelt iedereen hetzelfde als hij boos is, bang of verdrietig?
 • Waarom word je rood als je je schaamt?

In ‘Hoe voelt dat?!’ geven hoogleraren van de Kinderuniversiteit van Tilburg antwoord op deze en veel meer vragen over emoties. Alle vragen worden beantwoord met behulp van aansprekende voorbeelden. Daarbij bespreekt het boek de manier waarop emoties bijvoorbeeld consumentengedrag kunnen beïnvloeden; hoe emoties per cultuur kunnen verschillen en of je bepaalde gevoelens ook kunt verbergen.

Hoe voelt dat?! is net zoals Mag dat?! geïllustreerd met tekeningen van Helen van Vliet, bekroond illustratrice.

 

Babyboom

croon.jpgVan preconceptie tot en met het kraambed: álle informatie over zwangerschap en bevalling. Evidence based voor zover mogelijk, met nieuwe informatie over de werking van oxytocine, moedersterfte bij de keizersnede en de voor- en nadelen van diverse vormen van pijnbestrijding. De harde feiten, die vrouwen tot dusverre niet te horen kregen.

Auteur: Mariel Croon
Gebonden, full colour, 24,95
ISBN 978 72219 18 3

 

Leonardo voor het publiek. Een geschiedenis van wetenschaps- en techniekcommunicatie

scanleonardo.jpgLeonardo voor het publiek. Een geschiedenis van wetenschaps- en techniekcommunicatie, Ludo Hellemans, Hans van Maanen e.a.

NIEUWE HISTORISCHE STUDIE SCHETST invloed publiek in WETENSCHAPS- EN TECHNIEKCOMMUNICATIE

 

Kijk niet naar mooie vrouwen (als je nog moet nadenken)

kijk niet naar omslag.jpgEind deze week verschijnt bij Uitgeverij Podium:

KIJK NIET NAAR MOOIE VROUWEN (Als je nog moet nadenken)
107 wetenschappelijke tips die je leven veranderen

Auteurs: Rik Kuiper & Tonie Mudde, beiden VWN-lid, beiden redacteur bij Quest.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...