Boeken van VWN leden

Babyboom

croon.jpgVan preconceptie tot en met het kraambed: álle informatie over zwangerschap en bevalling. Evidence based voor zover mogelijk, met nieuwe informatie over de werking van oxytocine, moedersterfte bij de keizersnede en de voor- en nadelen van diverse vormen van pijnbestrijding. De harde feiten, die vrouwen tot dusverre niet te horen kregen.

Auteur: Mariel Croon
Gebonden, full colour, 24,95
ISBN 978 72219 18 3

 

Leonardo voor het publiek. Een geschiedenis van wetenschaps- en techniekcommunicatie

scanleonardo.jpgLeonardo voor het publiek. Een geschiedenis van wetenschaps- en techniekcommunicatie, Ludo Hellemans, Hans van Maanen e.a.

NIEUWE HISTORISCHE STUDIE SCHETST invloed publiek in WETENSCHAPS- EN TECHNIEKCOMMUNICATIE

 

Kijk niet naar mooie vrouwen (als je nog moet nadenken)

kijk niet naar omslag.jpgEind deze week verschijnt bij Uitgeverij Podium:

KIJK NIET NAAR MOOIE VROUWEN (Als je nog moet nadenken)
107 wetenschappelijke tips die je leven veranderen

Auteurs: Rik Kuiper & Tonie Mudde, beiden VWN-lid, beiden redacteur bij Quest.

 

Drinken vissen water?

drinkenvissenwater155x72dpi.jpgBij elke instelling of organisatie komen dagelijks vragen van kinderen binnen, zo ook bij Artis. In dit boek beantwoordt een expert de veelgestelde vragen. Vragen van kinderen zelf, zodat je zeker weet dat het boek boordevol informatie staat waar kinderen nieuwsgierig naar zijn.

Die vragen gaan veelal over het dagelijkse leven zoals slapen, eten en spelen. ‘Wat droomt een luiaard?’ ‘Waarom eet een geit papier?’ ‘Bewaren kangoeroes weleens eten in hun buidel?’ of ‘Stikt een slang nooit in zijn prooi?’ Een kort antwoord zou kunnen volstaan, maar de meeste vragen geven aanleiding tot meer informatie. Hierdoor is dit boek niet zomaar een verzameling losse vragen maar een compleet boek over het dierenrijk.

 

Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf

ben_ik_dat_150x215.jpgOp 11 oktober verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf, een breed en actueel overzicht van het onderzoek naar onze hersenen. Auteur is wetenschapsjournalist Mark Mieras, die in het boek in meerdere opzichten zijn eigen hersenen gebruikt om het onderwerp op een persoonlijke, verleidelijke en concrete manier neer te zetten. Een boek voor iedereen met hersens.

 

Oud? De duvel is oud!

Oud? De duvel is oud!
De wetenschap achter gezond oud worden

Paulien Vermunt, Rudi Westendorp en Jos van den Broek
(met infographics van cartoonist Albo Helm, bekend van Vrij Nederland)

Paulien Vermunt studeerde biologie in Utrecht, deed daarna een Master Biology & Communication in Leiden en promoveert nu in Tilburg. Haar Master-onderwerp deed ze onder begeleiding van Rudi Westendorp (hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden) en Jos van den Broek (docent wetenschapscommunicatie en hoogleraar biomedische wetenschapscommunicatie in Leiden). Al vroeg ontstond het idee gezamenlijk een populair-wetenschappelijk boek over de biologie, psychologie en sociologie van veroudering te schrijven, verluchtigd met interviews met ouderen. Het rijk met foto's en tekeningen geillustreerde boek gaat E22,50 kosten, en ligt vanaf half oktober bij de betere boekhandel.

Klik hier voor de omslag.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...