Boeken van VWN leden

Drinken vissen water?

drinkenvissenwater155x72dpi.jpgBij elke instelling of organisatie komen dagelijks vragen van kinderen binnen, zo ook bij Artis. In dit boek beantwoordt een expert de veelgestelde vragen. Vragen van kinderen zelf, zodat je zeker weet dat het boek boordevol informatie staat waar kinderen nieuwsgierig naar zijn.

Die vragen gaan veelal over het dagelijkse leven zoals slapen, eten en spelen. ‘Wat droomt een luiaard?’ ‘Waarom eet een geit papier?’ ‘Bewaren kangoeroes weleens eten in hun buidel?’ of ‘Stikt een slang nooit in zijn prooi?’ Een kort antwoord zou kunnen volstaan, maar de meeste vragen geven aanleiding tot meer informatie. Hierdoor is dit boek niet zomaar een verzameling losse vragen maar een compleet boek over het dierenrijk.

 

Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf

ben_ik_dat_150x215.jpgOp 11 oktober verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf, een breed en actueel overzicht van het onderzoek naar onze hersenen. Auteur is wetenschapsjournalist Mark Mieras, die in het boek in meerdere opzichten zijn eigen hersenen gebruikt om het onderwerp op een persoonlijke, verleidelijke en concrete manier neer te zetten. Een boek voor iedereen met hersens.

 

Oud? De duvel is oud!

Oud? De duvel is oud!
De wetenschap achter gezond oud worden

Paulien Vermunt, Rudi Westendorp en Jos van den Broek
(met infographics van cartoonist Albo Helm, bekend van Vrij Nederland)

Paulien Vermunt studeerde biologie in Utrecht, deed daarna een Master Biology & Communication in Leiden en promoveert nu in Tilburg. Haar Master-onderwerp deed ze onder begeleiding van Rudi Westendorp (hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden) en Jos van den Broek (docent wetenschapscommunicatie en hoogleraar biomedische wetenschapscommunicatie in Leiden). Al vroeg ontstond het idee gezamenlijk een populair-wetenschappelijk boek over de biologie, psychologie en sociologie van veroudering te schrijven, verluchtigd met interviews met ouderen. Het rijk met foto's en tekeningen geillustreerde boek gaat E22,50 kosten, en ligt vanaf half oktober bij de betere boekhandel.

Klik hier voor de omslag.

 

Energierevolutie

oplossingen voor eindige voorraden, politieke afhankelijkheid en klimaatverandering.

wassink-boek.jpgIedereen weet het, maar vrijwel niemand durft er bij stil te staan: ons huidige energiegebruik is een doodlopende weg. Het klimaat verandert voor onze ogen en op een dag is er niet genoeg fossiele brandstof meer. Onderzoeksjournalist en radiomaker Jos Wassink is op zoek gegaan naar de oplossing voor dit probleem dat als een zwaard van Damokles boven ons hoofd hangt.
Hij praat met deskundigen, zet mogelijke duurzame energievormen op een rij, laat zien hoe ze worden opgewekt of gewonnen, opgeslagen en vervoerd, berekent welke energievorm het goedkoopst is en zet dit af tegen problemen als afvalopslag, te grote politieke afhankelijkheid van leveranciers en natuurlijk milieuvervuiling. Hij eindigt met een heuglijke boodschap: de ideale energiemix bestaat.

 

De Burgemeesterswijk, Wonen op stand bij Park Sonsbeek in Arnhem

ImageVWN-lid Kees Crone schrijft met Jan Vredenberg boek over het Arnhemse Burgemeesterskwartier

In het boek /De Burgemeesterswijk, Wonen op stand bij Park Sonsbeek in Arnhem/, schetsen Kees Crone en Jan Vredenberg een beeld van een ruim honderdjarige wijk. De bebouwing vertoont er een grote diversiteit. Voorbeelden van bijna alle Nederlandse bouwstijlen uit de periode tussen 1880 en 1960 - van neorenaissance tot functionalisme - zijn er te vinden. In de buurt wonen/woonden velen die een rol spelen/speelden in het Arnhemse culturele, zakelijke en politiek bestuurlijke leven. Personen als Klaas Gubbels, Ad Gerritsen,  Marga Klompé, Chris Matser en Johan Hendrik van Zweden, passeren de revue. Bij hem thuis werden in de oorlogsjaren zgn. /Zwarte Avonden/ georganiseerd. Dat waren illegale theaterbijeenkomsten-tussen-de-schuifdeuren die een podium boden aan vele muzikanten, voordrachtskunstenaars en literatoren. De Tamboersbosje-school, het Artilleriepark, de Neproma-affaire, aardewerkfabriek RAM en het Diaconessenhuis krijgen eveneens aandacht. Dit boek is deel 19 van de Arnhemse Monumentenreeks.

 

Vonken en schokken

ImageStatische elektriciteit in Teylers Museum
Over 's werelds grootste elektriseermachine van toen

Teylers Museum beheert een bijzondere collectie natuurkundige instrumenten, die grotendeels in de 18de eeuw werd aangeschaft. Voor het merendeel zijn het demonstratietoestellen waarmee het publiek de wonderen van de natuurkunde werd bijgebracht. Het topstuk was zonder twijfel de grootste elektriseermachine van de wereld, waarmee elektrische ladingen konden worden opgebouwd om op te slaan in Leidse flessen of met een knetterende vonk over te laten springen. De machine werd ontworpen door Martinus van Marum, de eerste directeur van het museum, om het fenomeen statische elektriciteit te bestuderen. Rond Kerstmis 1784 werden in Teylers Museum voor een groep Haarlemse notabelen de eerste proeven met deze machine gedaan.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...