Boeken van VWN leden

Energierevolutie

oplossingen voor eindige voorraden, politieke afhankelijkheid en klimaatverandering.

wassink-boek.jpgIedereen weet het, maar vrijwel niemand durft er bij stil te staan: ons huidige energiegebruik is een doodlopende weg. Het klimaat verandert voor onze ogen en op een dag is er niet genoeg fossiele brandstof meer. Onderzoeksjournalist en radiomaker Jos Wassink is op zoek gegaan naar de oplossing voor dit probleem dat als een zwaard van Damokles boven ons hoofd hangt.
Hij praat met deskundigen, zet mogelijke duurzame energievormen op een rij, laat zien hoe ze worden opgewekt of gewonnen, opgeslagen en vervoerd, berekent welke energievorm het goedkoopst is en zet dit af tegen problemen als afvalopslag, te grote politieke afhankelijkheid van leveranciers en natuurlijk milieuvervuiling. Hij eindigt met een heuglijke boodschap: de ideale energiemix bestaat.

 

De Burgemeesterswijk, Wonen op stand bij Park Sonsbeek in Arnhem

ImageVWN-lid Kees Crone schrijft met Jan Vredenberg boek over het Arnhemse Burgemeesterskwartier

In het boek /De Burgemeesterswijk, Wonen op stand bij Park Sonsbeek in Arnhem/, schetsen Kees Crone en Jan Vredenberg een beeld van een ruim honderdjarige wijk. De bebouwing vertoont er een grote diversiteit. Voorbeelden van bijna alle Nederlandse bouwstijlen uit de periode tussen 1880 en 1960 - van neorenaissance tot functionalisme - zijn er te vinden. In de buurt wonen/woonden velen die een rol spelen/speelden in het Arnhemse culturele, zakelijke en politiek bestuurlijke leven. Personen als Klaas Gubbels, Ad Gerritsen,  Marga Klompé, Chris Matser en Johan Hendrik van Zweden, passeren de revue. Bij hem thuis werden in de oorlogsjaren zgn. /Zwarte Avonden/ georganiseerd. Dat waren illegale theaterbijeenkomsten-tussen-de-schuifdeuren die een podium boden aan vele muzikanten, voordrachtskunstenaars en literatoren. De Tamboersbosje-school, het Artilleriepark, de Neproma-affaire, aardewerkfabriek RAM en het Diaconessenhuis krijgen eveneens aandacht. Dit boek is deel 19 van de Arnhemse Monumentenreeks.

 

Vonken en schokken

ImageStatische elektriciteit in Teylers Museum
Over 's werelds grootste elektriseermachine van toen

Teylers Museum beheert een bijzondere collectie natuurkundige instrumenten, die grotendeels in de 18de eeuw werd aangeschaft. Voor het merendeel zijn het demonstratietoestellen waarmee het publiek de wonderen van de natuurkunde werd bijgebracht. Het topstuk was zonder twijfel de grootste elektriseermachine van de wereld, waarmee elektrische ladingen konden worden opgebouwd om op te slaan in Leidse flessen of met een knetterende vonk over te laten springen. De machine werd ontworpen door Martinus van Marum, de eerste directeur van het museum, om het fenomeen statische elektriciteit te bestuderen. Rond Kerstmis 1784 werden in Teylers Museum voor een groep Haarlemse notabelen de eerste proeven met deze machine gedaan.

 

Hoe overleef ik de erfenis

ImageVroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: een sterfgeval in de directe omgeving. Ook al was de dood verwacht, het is toch altijd een schok. En nadat de meest dringende zaken rond het afscheid zijn geregeld en de overledene is begraven of gecremeerd, worden de nabestaanden geconfronteerd met een grote hoeveelheid administratieve rompslomp.

 

Cha cha cha, tsja wat zullen wij eten

ImageCha cha cha, tsja wat zullen wij eten. Een fotoboek over Vergeten Eten, op basis van foto's van het Spaarnestadarchief. De culinaire geschiedenis van ons land vanaf het begin van de krantenfotografie in de 19e eeuw tot en met de jaren zestig van de vorige eeuw.

Auteur en samensteller: Lizet Kruyff
Uitgeverij: Scriptum Schiedam
Prijs: 16 Euro
ISBN: 978 90 5594 519 1

 

Eb en Vloed

ImageVerrassende en ontroerende columns van Kor Goutbeek. Hij is bioloog en natuurjournalist, dromerig en optimistisch, naief en toch scherpzinnig.
 

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...