Boeken van VWN leden

Rijden onder spanning

waarheen met de elektrische auto? - Rijkert Knoppers

Rijden onder spanning is het eerste Nederlandstalige boek op het gebied van de elektrische auto dat een zeer diepgravend en genuanceerd beeld schetst van de kansen en belemmeringen van elektrisch rijden. Zowel de zogeheten accuauto als de brandstofcelauto komen uitvoerig aan bod.
Naast allerlei technische en milieukundige aspecten krijgt de lezer ook inzicht in de boeiende geschiedenis van elektrisch rijden. Het boek is ook goed toegankelijk voor de niet in techniek gespecialiseerde lezer.

 

Alle bessen kun je eten

"Alle bessen kun je eten, alleen sommige maar één keer" is de debuutroman van Gemma Venhuizen; schrijver, fysisch geograaf en wetenschapsjournalist.

 

Homo Sociologicus

Het Temperament van de Homo Sociologicus - Ellie Smolenaars

Grafstenen lezen, Afrikaanse stammenfeestjes in Londen bezoeken, concentratiekampen herinneren en textielarbeiders volgen. Of een boerka vergelijken met een voor de vrieskou ingepakte elfstedenschaatser.

 

De taalcanon

De taalcanon - Alles wat je altijd had willen weten over taal.
Mathilde Jansen en Marianne Boogaard

Iedereen heeft wel een mening over taal. Over het gebruik van hun hebben, over de taal van Cruijff, over sms-taal, over Engelse woorden in het Nederlands. Maar wat weten we eigenlijk van taal? In De taalcanon komen alle belangrijke vragen over taal aan bod. Kun je je moedertaal ook vergeten? Verschilt een gebarentaal per land? Bestaat er een talenknobbel?

 

deeltjesdierentuin

De deeltjesdierentuin - Jean-Paul Keulen

Hoe zat het nu echt met die neutrino’s die eerst sneller dan het licht zouden zijn gegaan en toen toch niet? Wat is het hele verhaal rond het befaamde higgsdeeltje, waarvan onlangs de (hoogstwaarschijnlijke) ontdekking met zoveel bombarie werd bekendgemaakt? En wat was precies dat majoranadeeltje waarmee Delftse wetenschappers dit voorjaar groot in het nieuws kwamen?

 

Wetenschap is ook maar een mening

Harde feiten over 25 politieke kwesties - Bas den Hond, Sybe Rispens en Bram Vermeer (red.)

Daalt de criminaliteit door meer politie op straat? Is het onderwijs in kleinere klassen beter? Is snel bezuinigen goed voor de economie? Wetenschappers weten na decennia onderzoek het antwoord. Toch houden politici weinig rekening met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. In discussies over maatschappelijke en economisch kwesties wordt deze kennis vaak over het hoofd gezien of zelfs genegeerd.

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...