Boeken van VWN leden

De taalcanon

De taalcanon - Alles wat je altijd had willen weten over taal.
Mathilde Jansen en Marianne Boogaard

Iedereen heeft wel een mening over taal. Over het gebruik van hun hebben, over de taal van Cruijff, over sms-taal, over Engelse woorden in het Nederlands. Maar wat weten we eigenlijk van taal? In De taalcanon komen alle belangrijke vragen over taal aan bod. Kun je je moedertaal ook vergeten? Verschilt een gebarentaal per land? Bestaat er een talenknobbel?

 

deeltjesdierentuin

De deeltjesdierentuin - Jean-Paul Keulen

Hoe zat het nu echt met die neutrino’s die eerst sneller dan het licht zouden zijn gegaan en toen toch niet? Wat is het hele verhaal rond het befaamde higgsdeeltje, waarvan onlangs de (hoogstwaarschijnlijke) ontdekking met zoveel bombarie werd bekendgemaakt? En wat was precies dat majoranadeeltje waarmee Delftse wetenschappers dit voorjaar groot in het nieuws kwamen?

 

Wetenschap is ook maar een mening

Harde feiten over 25 politieke kwesties - Bas den Hond, Sybe Rispens en Bram Vermeer (red.)

Daalt de criminaliteit door meer politie op straat? Is het onderwijs in kleinere klassen beter? Is snel bezuinigen goed voor de economie? Wetenschappers weten na decennia onderzoek het antwoord. Toch houden politici weinig rekening met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. In discussies over maatschappelijke en economisch kwesties wordt deze kennis vaak over het hoofd gezien of zelfs genegeerd.

 

Het labyrint van Occam

Iedereen met een scherpe geest kan op ontdekkingsreis in Het labyrint van Occam, een boek van VWN-lid Arnout Jaspers. Hier zijn logica en wiskunde de essentie van de werkelijkheid. Het labyrinth is een doolhof van breinbrekers waarin je met slimme denksprongen elk dwaalspoor moet zien te vermijden.

 

IJzeren Wil

Sander Voormolen - IJzeren Wil, de wetenschap achter durfals

Je hebt van die mensen die tot het uiterste gaan. Ze duiken tweehonderd meter diep met alleen hun longen volgezogen met lucht. Ze laten zeventien degens...

 

Turings tango

Bennie Mols. Turings Tango − Waarom de mens de computer de baas blijft.

Via computers, internet, smartphones en consumentenrobots dringt kunstmatige intelligentie steeds meer ons dagelijks leven binnen. Waar gaat deze ontwikkeling naartoe? Worden computers slimmer dan mensen? Gaan robots de zorg van zieken en ouderen overnemen? Worden we straks op de dansvloer verleid door robots?

 
Salpeter
 • HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

  De pot verwijt de ketel… In zijn blog verwijt Roy Meijer dat de nieuwe naam van de VWN het zwart-witdenken tussen wetenschapsjournalisten en wetenschapsvoorlichters stimuleert. In zijn ijver om dat aan te tonen, ontkomt hij zelf niet aan het denken in zwart en wit.

  Natuurlijk is journalistiek een...

 • Is there a future for science journalism?

  A few weeks ago my wife, who does the bookkeeping, told me matter-of-factly that my turnover in 2013 was about half of what it had been the year before. Only then it really hit me that we are confronted with a crisis in science journalism. Until then I had been...

 • Is Marcel Hulspas een racist?

  In het jongste nummer van NWT Magazine heeft Marcel Hulspas een artikel over ‘duistere wetenschap’ — over zaken die eigenlijk taboe zijn maar waar de wetenschap wel wat over te zeggen heeft. De redactie van het tijdschrift is er kennelijk trots op, want het stuk wordt op...